ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ -Ecumenical Patriarchate of Constantinople

Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

Πατριαρχική αγιοκατάταξη Εσθονών νεομαρτύρων


   send Αποστολή
 
από την Εκκλησία της Εσθονίας
Με ιδιαίτερη συγκίνηση έγινε δεκτή στην Εσθονία η απόφαση, της  22ας Φεβρουαρίου 2012, της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη ένδεκα κληρικών και λαϊκών της Ορθοδόξου  Εκκλησίας της Εσθονίας.
 Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος με επιστολή του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.Στέφανο, εγνώρισε την αποδοχή της εισηγήσεώς του για αναγνώριση «των εν ειρκτή μαρτυρικώς τελειωθέντων»  εσθονών ορθοδόξων,  οι οποίοι συναριθμήθηκαν με τους  αγίους και τους μάρτυρες της Εκκλησίας. Πρόκειται για επτά κληρικούς, μία πρεσβυτέρα και τρείς  λαϊκούς οι οποίοι ομολόγησαν Χριστόν πρό των σοβιετικών διωκτικών αρχών που διοικούσαν την Εσθονία και εμαρτύρησαν  εν φυλακαίς και εξορίαις, υπέστησαν δε  μαρτυρικό θάνατον, υπέρ της ορθοδόξου πίστεως, την περίοδο 1940-41.
 Πρόκειται για την δεύτερη απόφαση για αγιοκατάταξη  μελών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Εσθονίας οι οποία με Πατριαρχική Συνοδική απόφαση είναι πραγματικά θεμελιωμένη στο αίμα νεομαρτύρων της. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι η μνήμη των θα τιμάται και θα εορτάζεται υπό των πιστών στις 14 Ιουνίου «εν ύμνοις εγκωμίων».
 Η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία ετοιμάζεται να εορτάσει πανηγυρικά την αγιοκατάταξη των νεομαρτύρων της την Πέμπτη 14 Ιουνίου με Συνοδική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αγίων Συμεών και Αννης.-
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου