ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ -Ecumenical Patriarchate of Constantinople

Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ - ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ

Mε τη συμμετοχή πλήθους πιστών, Ρωμιών και προσκυνητών, γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Φανάρι, την έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε το πρωί της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου, Μοσχονησίων Αποστόλου και Ικονίου Θεολήπτου.
Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης ηγήθηκε της λιτανευτικής πομπής προς τον Κεράτιο κόλπο, όπου για ένατη χρονιά έγινε ο Αγιασμός των υδάτων διά της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

Λίγο πριν ο Πατριάρχης ψάλλει το "Εν Ιορδάνη...", αντήχησε η φωνή του μουεζίνη, που καλούσε στην καθιερωμένη προσευχή τους μουσουλμάνους. Ο Πατριάρχης είπε: "Θα περιμένουμε να τελειώσει". Και ευθύς μόλις τελείωσε έριξε τον Σταυρό στα νερά του Κεράτιου κόλπου.
Αυτή η κίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ερμηνεύτηκε από όλους ως σεβασμός στην διαφορετικότητα, ως κίνηση ανωτερότητας.
Τον Σταυρό έπιασε ο Δημήτρης Κουζούνης από την Θεσσαλονίκη, με καταγωγή από την Πόλη.
Για πρώτη φορά τουρκικό κανάλι, το NTV, μετέδωσε απευθείας την τελετή του Αγιασμού των υδάτων, στην οποία παρών ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου