ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ -Ecumenical Patriarchate of Constantinople

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Ομογένεια: Σημαντική συνάντηση των εφοροεπιτροπών

Η αναζήτηση των προοπτικών των ελληνικών κοινοτήτων της Πόλης αναμένεται να διερευνηθεί την προσεχή Κυριακή σε συνάντηση των μελών των εφοροεπιτροπών.
Η συνάντηση γίνεται 10 μήνες μετά την προηγούμενη και θεωρείται σημαντική, αφού πραγματοποιείται λίγο μετά την ψήφιση του τελευταίου τουρκικού νόμου που έδωσε δικαιώματα στις μειονότητες.
Στα θετικά του τελευταίου νόμου καταγράφεται και το γεγονός ότι η Τουρκία θεωρεί την Κωνσταντινούπολη ενιαία εκλογική περιφέρεια. Ετσι, ελλείψει ατόμων, τα ίδια άτομα μπορούν να είναι μέλη πολλών επιτροπών διαφόρων κοινοτήτων.
Ο ρόλος των ομογενειακών κοινοτήτων παραμένει καταλυτικός, καθώς διαχειρίζονται σχολεία, περιουσιακά στοιχεία και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Ομως, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα για αρκετούς ομογενείς γιατί τα συμπεράσματα της πρώτης συνάντησης ουδέποτε ανακοινώθηκαν. Ζητούμενο παραμένουν οι διαφανείς διαδικασίες, ιδιαίτερα όταν αυτές σχετίζονται με την οικονομική διαχείριση των περιουσιών των κοινοτήτων.
Στην προσεχή συνάντηση αναμένεται ότι θα τεθεί επί τάπητος η δημιουργία επίσημου συμβουλευτικού φορέα, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια.
* Ο φορέας αυτός εκτιμάται ότι δεν αρκεί να παραμείνει συμβουλευτικός, αλλά διερευνητικός και ελεγκτικός, ώστε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στα οικονομικά δεδομένα.
* * Πρώτιστο μέλημα πρέπει να είναι η αλλαγή χρήσης των σχολικών κτιρίων, που είναι κλειστά και καταρρέουν. Επείγει να γίνουν επιδιορθώσεις και αλλαγές σε σκεπές, παράθυρα κ.λπ.
* Βελτιώσεις χρειάζονται και τα κοινοτικά σπίτια ώστε να παραχωρούνται σε μετακλητούς εκπαιδευτικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, εφόσον ενδιαφέρονται ν' αναδείξουν τη ρωμέικη πολιτιστική κληρονομιά.
* Η αναβίωση ηθών και εθίμων αποτελεί σημαντική πτυχή για την καλλιέργεια της συλλογικής συνείδησης του Ρωμιού, που συν τω χρόνω αρχίζει και τη χάνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου