ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ -Ecumenical Patriarchate of Constantinople

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣ: "Διακατεχόμεθα από αισθήματα ευγνωμοσύνης, αγάπης και τιμής προς τον Οικουμενικόν Θρόνον"Ρεπορτάζ -φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Με κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου, προστάτιδος της Ιεράς Μονής του Θεοβαδίστου Όρους Σινά, στο ιστορικό Μετόχι της, του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, στην περιοχή του Κερατίου κόλπου, στην Πόλη. Ανήμερα της πανηγύρεως, κατα τη Θεία Λειτουργία, χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Εκπρόσωπος της Μονής και υπεύθυνος για την εύρυθμη λειτουργία του Μετοχίου της στην Κωνσταντινούπολη είναι ο Μητροπολίτης Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, ο οποίος και προσφώνησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναφέροντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Καί δίδεται σήμερον καί πάλιν ἡ εὐκαιρία εἰς ἡμᾶς νά ὑποβάλωμεν πρός τήν Ὑμετέραν Θειοτάτην Παναγιότητα εὐγνώμονας εὐχαριστίας διά τό ἔμπρακτον ἐνδιαφέρον Αὐτῆς, τόσον πρός τό ἱερόν τοῦτο Μετόχιον, ὅσον καί πρός τά πολλαπλά προβλήματα καί θέματα, ἅτινα κατά καιρούς σοβαρῶς ἀπησχόλησαν καί ἐμπροβλημάτισαν τήν Σιναϊτικήν Ἀδελφότητα. Ὅπως γνωρίζει καλῶς ἡ Ὑμετέρα Θειοτάτη Παναγιότης τό Ἱερόν Μετόχιον, κατά τάς τελευταίας δεκαετίας, μαζί μέ ευχάριστα γεγονότα, ἔζησε καί πολλάς δυσκόλους στιγμάς, πυρκαϊάς, ἱεροσυλίας, πλημμύρας, ἀντιμετώπισε δέ καί αὐτόν ἀκόμη τόν κίνδυνον κατεδαφίσεως, ὅστις μέ τήν ἀρωγήν τοῦ Παντοδυνάμου Θεοῦ καί τάς τελεσφόρους ἐνεργείας τῆς Μητρός Ἐκκλησίας ἀπεσοβήθη».


Στη συνέχεια μίλησε ο Πατριάρχης ο οποίος και εξήρε την προσφορά του Μητροπολίτου Πριγκηποννήσων Ιακώβου προς το Σιναϊτικό Μετόχι, τη φροντίδα και την μέριμνα του σε αυτό τόνισε και το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς την Ιερά Μονή του Σινά ανά τους αιώνες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρουσία των συμπροσευχομένων Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης Ανθίμου και Σιδηροκάστρου Μακαρίου, Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, "οι οποίοι κατά τα σήμερον ισχύοντα είναι εντεταγμένοι εις την Διοίκηση της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, χωρίς να παύουν ως Ιεράρχαι των λεγομένων Νέων Χωρών να έχουν την ανωτάτη αναφοράν των εις το Πάνσεπτον Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Άγιοι αδελφοί σας καλοσωρίζομεν με τιμή, με εγκαρδιότητα, με αγάπη και σας ευχαριστούμεν για την αρχιερατικήν διακονίαν σας".

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι διακατεχόμεθα από βαθύτατα αισθήματα ευγνωμοσύνης, σεβασμού, αγαπής, τιμής και αναφοράς προς τον Οικουμενικόν Θρόνον, την μεγάλη αυτή δόξα της Ορθοδοξίας ολοκλήρου, αλλά και προς υμάς προσωπικώς ως Προκαθήμενον και πρώτον της εν τω κόσμω Ορθοδόξου Εκκλησίας... Σας ευχαριστούμεν πάρα πολύ για την σταθερά και μόνιμο αγάπη σας, για τας ευχάς σας προς τον Άγιο Θεόν ώστε τα πράγματα να βαίνουν καλώς εις τας σχέσεις μας εδώ, των γειτονικών Κρατών και ταυτόχρονα για να πορεύεται και η ιδιαιτέρα μας πατρίδα, η Ελλάδα, εν μέσω πολλών δυσκολιών, ουσιαστικά εις μίαν πορείαν δοκιμασίας αυτών των καιρών να πορεύεται με την ελπίδα ότι δια της δυνάμεως του Θεού και διά της συμβολής των ανθρώπων και διά των ευχών της Μητρός Εκκλησίας κι όλων των Χριστιανών θα επανακτήσει την προηγουμένην αίσθησιν της δυνάμεως της σοβαρότητος της πραγματώσεως της αποστολής της με εκείνα που προβλέπονται από τη διεθνή δεοντολογία και από τη διεύθυνση και διοίκηση των λαών για να αισθανόμεθα έτσι ασφαλέστεροι στην πορεία μας μέσα εις τον χρόνον που ανοίγεται ενώπιόν μας και δεν γνωρίζουμε τί επιφυλάσσει. Θέλω να επαναλάβω ότι από την ιστορικήν Μητρόπολιν Θεσσαλονίκης, η οποία υπήρξε κάποτε η Συμβασιλεύουσα με την Κωνσταντινούπολη και που αν αναδιφήσει κανείς στην ιστορίαν της στην οποίαν με αξίωσεν ο Θεός να έχω αναδιφήσει θα εκπλαγεί από την πορεία της πόλεως αυτής και ιδίως από της ώρας κατά την οποία εις τον χώρον της Ανατολής ανέτειλε και ανεφάνη και εδοξάσθη η Εκκλησία διά της ιδρύσεως εδώ της Κεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν, επίσης, Ιεράρχες του Θρόνου, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Σαπουντζής, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους αρχιμ. Αλέξιος, η ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Ακριτοχωρίου, Μετοχίου της Ι. Μ. Ξενοφώντος, μοναχή Ιακώβη, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος προσκυνητών από την Πόλη και από την Ελλάδα.
φωτογραφίες από την αίθουσα του Θρόνου:
Ο Πατριάρχης, ο Πέργης Ευάγγελος, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος και ο Σιδηροκάστρου Μακάριος.


Ο Πατριάρχης με δύο ιεράρχες του κλίματος των Νέων Χωρών, τον Θεσσαλονίκης Άνθιμο και τον Σιδηροκάστρου Μακάριο.

Oι Μητροπολίτες Πριγκηποννήσων Ιάκωβος και Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου