ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ -Ecumenical Patriarchate of Constantinople

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας - Σύντομη παρουσίαση

                                                             
                                                  

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας έχει αποστολικές ρίζες, η θεμελίωσή της έγινε με το ιεραποστολικό έργο του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος κήρυξε τον λόγο του Ευαγγελίου και στην πρώην ρωμαϊκή περιοχή Μικρά Σκυθία, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Δούναβη και το δυτικό μέρος της Μαύρης Θάλασσας, η σημερινή Δοβρούτσα ( νότιο-ανατολικό μέρος της Ρουμανίας ).
Στις 25 Απριλίου 1885, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας έγινε αυτοκέφαλη, και στις 25 Φεβρουαρίου 1925 ανυψώθηκε στο αξίωμα του Πατριαρχείου, έχοντας έτσι στενή ένωση από άποψη δογματικής, λειτουργικής και κανονικής με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες Αδελφές.
Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ( 2000 ), 86.7% από το σύνολο των 21.794.793 κατοίκων της Ρουμανίας δήλωσαν ότι είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

1. Διοργάνωση
εντός της χώρας: 6 Μητροπόλεις, οι οποίες διαιρούνται σε Αρχιεπισκοπίες και Επισκοπές, με 13.527 ενορίες, όπου λειτουργούν 14.513 ιερείς και διάκονοι σε 15.218 εκκλησίες.
για τους ορθοδόξους Ρουμάνους της διασποράς υπάρχουν 3 Μητροπόλεις ( αποτελούνται από 3 Αρχιεπισκοπές και 6 Επισκοπές ) στην Ευρώπη˙ μια Αρχιεπισκοπή στην αμερικανική ήπειρο και μια Επισκοπή της Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
A) Κεντρική διοργάνωση
Η ανώτατη αρχή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας σε όλους τους τομείς είναι η Ιερά Σύνοδος , η οποία αποτελείται από τον Πατριαρχη, ο οποίος είναι και πρόεδρός της και από όλους τους μητροπολίτες, αρχιεπισκόπους, επισκόπους, βοηθούς επισκόπους, αρχιερείς.
Ο αποφαντικός κεντρικός οργανισμός της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας, για όλα τα διοικητικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, οικονομικά και πατρογονικά προβλήματα, είναι Εθνική Εκκλησιαστική Συνέλευση, η οποία αποτελείται από τρεις εκπροσώπους από κάθε αρχιερατική περιοχή ( ένας κληρικός και δυο λαϊκούς ), εκλεγμένοι για τέσσερα χρόνια. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συμμετέχουν με αποφαντικό ψήφο στις συνεδριάσεις της Εθνικής Εκκλησιαστικής Συνέλευσης.
Ο κεντρικός εκτελεστικός οργανισμός της Ιεράς Συνόδου και της Εθνικής Εκκλησιαστικής Συνέλευσης είναι το Εθνικό Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, συγκροτούμενο από δώδεκα μέλη της Εθνικής Εκκλησιαστικής Συνέλευσης ( ένας κληρικός και ένας λαϊκός από κάθε μητρόπολη της χώρας, εκλεγμένοι για τέσσερα χρόνια ). Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου μπορούν να συμμετέχουν με αποφαντικό ψήφο στις συνεδριάσεις του Εθνικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
Ο Αρχιποιμήν της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας είναι ο Μακαριότατος Πατριάρχης Δανιήλ, εκλεγμένος στις 12 Σεπτεμβρίου 2007 και ενθρονισμένος ως ζ Πατριάρχης της Ρουμανίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2007.B) Τοπική διοργάνωση
Οι συστατικές μονάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας είναι :
η ενορία
το μοναστήρι
το γενικό αρχιερατείο
η αρχιερατική περιοχή ( αρχιεπισκοπή ή επισκοπή )
η μητρόπολη
2. Η μοναχική ζωή
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας έχει 637 μοναστήρια και σκήτες, με περίπου 8.000 μοναχούς και μοναχές .

3. Θεολογική εκπαίδευση
Για την θεολογική κατάρτιση, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας έχει :
33 Θεολογικά Λύκεια
11 Θεολογικά Πανεπιστήμια και 4 θεολογικά τμήματα μέσα σε άλλα πανεπιστήμια, εντεταμένες στο σύστημα ανώτατης κρατικής παιδείας, έχοντας γραμμένους πάνω από 9.365 φοιτητές σε διάφορες ειδικεύσεις.
Πάνω 10.000 καθηγητές, οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα δημόσια σχολεία.4. Θρησκευτική βοήθεια
Εκτός δραστηριοτήτων εντός ενοριών, η θρησκευτική βοήθεια γίνεται και :
στον στρατό, στην χωροφυλακή και στις φυλακές, από 143 ιερείς
στα νοσοκομεία, σχολεία και κοινωνικά κέντρα, από 364 ιερείς

5. Κοινωνική βοήθεια
Τα κοινωνικά ιδρύματα τα οποία βρίσκονται υπό την άμεση καθοδήγηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας :
121 κέντρα για παιδιά
35 κέντρα για γέροντες
106 λέσχες και φουρνιές
52 κέντρα διάγνωσης και θεραπείας, ιατρεία και φαρμακεία
23 κέντρα συμβουλής και βοήθειας στις οικογένειες σε ανάγκη
2 κέντρα για θύματα της παράνομης μεταφοράς και εκμετάλλευσης ανθρώπων.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας εξασφαλίζει συνεχή κοινωνική βοήθεια για περίπου 270.000 ανθρώπους.
Σε περίπτωση θεομηνίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας διεξάγει ανθρωπιστική καμπάνια σε εθνικό επίπεδο, για την άμεση υποστήριξη των πικραμένων. Επίσης, μαζί με τις κεντρικές και τοπικές αρχές και με μη-κυβερνητικές οργανώσεις, εσωτερικές αλλά και διεθνές, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας συνεπιφέρει σε εθνικά προγράμματα όπως:
η καταπολέμηση του οικείου βίαιου
η πρόληψη της παράνομης μεταφοράς και εκμετάλλευσης ανθρώπων
η πρόληψη χρήσης των ναρκωτικών
η πρόληψη της διάδοσης του ΑΙDS
η κοινωνική ένταξη των μη ευνοϊκών κατηγοριών (ανάπηροι, μη εργαζόμενοι)
6. Εκκλησιαστικά ιδρύματα με ιεραποστολικό σκοπό
Μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας λειτουργούν :
το Βιβλικό και Ιεραποστολικό Ινστιτούτο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας
Κέντρα Μ.Μ.Ε του Πατριαρχείου Ρουμανίας.
Με την υψίστη πρωτοβουλία του Μακαριότατου Πατριαρχη Δανιήλ, στις 27 Οκτωβρίου 2007, ιδρύθηκε το “Κέντρο Τύπου ΒΑSILICA”, του Πατριαρχείου της Ρουμανίας, όπου ανήκουν : ο ραδιοφωνικός σταθμός TRINITAS, ο τηλεοπτικός σταθμός TRINITAS TV , τα δημοσιεύματα: η Εφημερίδα LUMINA), LUMINA DE DUMINICA, VESTITORUL ORTODOXIEI˙,το πρακτορείο ειδήσεων και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνιών του Πατριαρχείου της Ρουμανίας.

7. Εκκλησιαστικές και διαθρησκευτικες σχέσεις
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας ανήκει στον Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών από 1961 και στην Συνδιάσκεψη Ευρωπαϊκών Εκκλησιών από 1964. Συμμετέχει μαζί με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, στους διεθνές θεολογικούς διαλόγους με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με την Εκκλησία των Διαμαρτυρομένων, με την Αγγλικανή Εκκλησία, κ.α.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας έχει ένα Γραφείο Αντιπροσώπισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα πολιτικά ευρωπαϊκά ιδρύματα στις Βρυξέλλες.


8. Μουσεία για συντήρηση των παλαιών βιβλίων και εκκλησιαστικών αντικειμένων
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας έχει 275 μουσεία και 42 τοπικά κέντρα αποθήκευσης.
Contact :
Web: www.patriarhia.ro
E-mail: patriarhia@patriarhia.ro

ΠΗΓΗ    http://www.patriarhia.ro/ro/scurta_prezentare_gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου