ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ -Ecumenical Patriarchate of Constantinople

Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: 19 ΕΤΗ ΣΤΟ ΠΗΔΑΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΘΡΟΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Στον καιρό της άκρατης και στυγνής πληροφοριολαγνείας και της εκούσιας ενασχόλησης με το ανωφελές και μάταιο ξεπροβάλλει περίλαμπρη και συνάμα ταπεινή η μνήμη ενός σπουδαίου εκκλησιαστικού και ιστορικού γεγονότος, της Εκλογής εις τον Πάνσεπτον Πατριαρχικόν Θρόνον της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κύριου μοι κυρίου Βαρθολομαίου του Ά.
Στις 22 Οκτωβρίου του 1991 η Τιμία και Θεοκίνητος ψήφος της Αγίας και Ιεράς Ενδημούσης Συνόδου ομόθυμα κατέδειξε ως 270ο Πατριάρχη και διάδοχο άξιο του Μακαριστού Πατριάρχου Δημητρίου τον Προεδρεύοντα Αυτής, τον από Φιλαδελφείας Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο Αρχοντώνη. Η ενθρόνιση έλαβε χώρα με τη δέουσα τάξη και σεμνή μεγαλοπρέπεια στον Π.Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου, στο Φανάρι, παρουσία αντιπροσώπων της εκκλησιαστικής, πολιτειακής και πολιτικής ζωής ως και πλειάδος κόσμου.
Από εκείνης της ώρας ένας καινούριος κόσμος ανοιγόταν για το μέλλον της Μεγάλης Εκκλησίας. Ένας κόσμος χτισμένος από τις αγωνίες, τους αγώνες, τα βήματα, τους οραματισμούς, τα όνειρα, την αγάπη, τις προσευχές και τις ελπίδες του Προκαθημένου Της στη βάση της κατά Χριστόν Πολιτείας. Ο Πατριάρχης δεν έπαυσε ούτε στιγμή να μέριμνα για την πρόοδο και την ευημερία της Εκκλησίας και της Ρωμηοσύνης αναλώνοντας τις στιγμές της ζωής Του προαγωγικά και ωφέλιμα. Ναών ανακαινίσεις, αγιασμάτων συντηρήσεις, χειροτονίες κληρικών, Ποιμαντικές επισκέψεις, Οικολογικά Συμπόσια, επιστημονικά Συνέδρια, Μείζονες Σύνοδοι, Διορθόδοξες Συσκέψεις, Διάλογοι Ετεροδόξων και Διαθρησκειακοί αποτελούν δείγμα ελάχιστο της ακατάπαυστης δράσης του Πατριάρχου και φανερώνουν τα αγαθά, ειρηνοφόρα και δημιουργικά αισθήματα για την επιμελή διεκπεραίωση των τόσο ευθυνογενών καθηκόντων Του.
Εμφορούμενος από ζήλο Αποστολικό περιέρχεται «πάσαν την Δεσποτείαν Κυρίου» ευαγγελιζόμενος την Αναστάσιμη Χαρά σκορπώντας πλούσια την εξ' Αυτής ευλογία και μαρτυρώντας με τους λόγους και τις πράξεις Του τη διαχρονική Αλήθεια της Εκκλησίας. Ζώντας ο ΄Ίδιος στιγμές Γολγοθά μεταγγίζει Ανάσταση και αγωνιζόμενος στο σκοτάδι των δυσχερειών εξάγει Φως. Μεταγγίζει Ανάσταση και εξάγει Φως γιατί τίποτε παρακάτω δεν έχει να δώσει, γιατί αυτά συνθέτουν τον Κεράτιο, γιατί αυτά βασιλεύουν στην Βασιλεύουσα.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο προορισμένος από την Πρόνοια του Θεού να οδηγήσει το Άρμα της Εκκλησίας στην 3η Χιλιετία, απολαμβάνει τον αμείωτο, θερμότατο και ειλικρινή σεβασμό αλλά και την άδολη και υιϊκη αγάπη τόσο του πληρώματος της Εκκλησίας όσο και της Οικουμενικής Κοινής Γνώμης. Αυτό συμβαίνει διότι η ευγένεια, η απλότητα, η λογιότητα, η λειτουργική μεγαλοπρέπεια, η Φαναριώτικη αρχοντιά τον συνοδεύουν στη επικοινωνία Του, διαπροσωπική και δημόσια, όταν γνωρίζει να τιμά και να φέρεται εξ' ίσου στον οποιονδήποτε άνθρωπο.
Με την κάθε Του κίνηση παραδίδει στη Θεολογία, στην Εκκλησιολογία και στην Ιστορία σημαντικότατα μνημόνια. Αυτά προϋποθέτουν γνώση ικανή των παλαιών, ευφυΐα νοός, βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, πνεύμα απαλλαγμένο από τον Καισαροπαπισμό αλλά κυρίως καρδιά που γέμει Πνεύματος Αγίου. Και όλα τούτα τα διαθέτει σε καταπληκτικό βαθμό ο Πατριάρχης και τα χρησιμοποιεί με προσοχή και διάκριση στην Ποιμαντορία Του.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Ά, «ο πράσινος», ο νεανικός Προεστώς της Νέας Ρώμης συμπληρώνει εφέτος 19 έτη στο Πηδάλιο της καθ' όλου Εκκλησίας.
Παναγιώτατε,
Προσευχόμαστε όλοι να Σας χαρίζει ο Θεός έτη πολλά με υγιεία και δύναμη ώστε να ευφραίνεται υπό την Πατρώαν Σας μέριμνα το υφ' ήλιον Θεανθρώπινον προϊόν της Πεντηκοστής.
Δόξα τω εν Τριάδι Θεώ ότι οίον ημίν Πατριάρχην εδωρήσατο.
Βαρθολομαίου του Παναγιωτάτου και Οικουμενικού Πατριάρχου πολλά τα έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου